KLIMAT
FFD:s verksamhet stöder miljövänliga aktiviteter och hjälper producentorganisationer att anpassa sig till de utmaningar som klimatförändringen medför. Vi stöder jordbruk och skogsbruk, vilket också gör det möjligt att bromsa klimatförändringarna genom att förbättra koldioxidbindningen eller minska växthusgasutsläppen.
Klimatförändringen och småskaliga producenter
Småskaliga producenter inom jord- och skogsbruk spelar en viktig roll för att bromsa och anpassa sig till klimatförändringen. De har direkt tillgång till mark- och naturresurser. Småskaliga producenter i utvecklingsländer är en av de mest utsatta grupperna, eftersom deras försörjning till stor del beror på väder och klimat. Därför är hållbara skogsbruksmetoder och klimatvänligt jordbruk centrala I FFD:s projekt.
Behovet för anpassning till klimatförändringen är angeläget i både jord- och skogsbruk. Jordbruks-, skogsbruks- och markanvändningssektorn (AFOLU) står för mer än 20% av de globala utsläppen av växthusgaser. Småskaliga producenter står för cirka fem procent av utsläppen från markanvändningssektorn. Småskaliga producenter spelar en nyckelroll i att öka koldioxidbindningen på deras mark.
Småskaliga producenter behöver stöd i form av resurser och information för att bromsa och anpassa sig till klimatförändringen. FFD:s projekt förbättrar klimatresistensen hos småskaliga producenter genom att förbättra mat- och vattensäkerheten och säkerställa tillgång till hållbar energi och ge möjligheter för inkomstgenerering.
Klimatförändringen och producentorganisationerna
Producentorganisationer och kooperativ kan förbättra hållbarheten för småskaliga producenter i utvecklingsländer. FFD:s mål är att kombinera klimatresistens med fattigdomsminskning genom att hitta hållbara och marknadsbaserade lösningar för klimatvänligt jord- och skogsbruk. Starka producentorganisationer ger producenterna möjlighet att delta i politiska processer och förespråka sitt deltagande i beslutsfattande och I klimatagendan.
Klimatförändringen och livsmedelsproduktionen
Klimatförändringen ökar osäkerheten i livsmedelsproduktionen och hotar den globala matsäkerheten. Klimatförhållandena hotar småskaliga producenter att lämna sina gårdar. En växande befolkning kräver mer mat, som bör produceras utan ökade utsläpp.
Vår klimatbroschyr (på engelska) hittar du här.
SE ÄVEN…
AGRICORD BUILDING RESILIENCE-VERKTYGET
AgriCord Building Resilience-verktyget “Assessing Climate Risks and Designing Adaptation”, på Svenska ungefär "Klimatrisksbedömning och anpassningsutformning", lanserades i oktober 2020. Verktyget syftar till att göra det möjligt för jordbrukare att fungera som klimataktörer, och att utrusta producentorganisationer så att de kan identifiera sina medlemmars prioriteringar för klimatåtgärder på ett deltagande sätt.
INTERNATIONELL WEBB-KONFERENS: MULTIDIMENSIONAL RESILIENCE - SMALLHOLDER PRODUCERS AND FARMERS MANAGING RISKS
En internationell webb-konferens hölls den 9.-11. juni 2020 med målet att förstå småskaliga jord- och skogsproducenters svar på och strategier för att förbättra motståndskraften eller resiliensen och vilken typ av stöd de behöver i detta arbete. Tillsammans med producenterna formulerade vi rekommendationer till beslutsfattare, andra aktörer och producentorganisationerna själva för att främja motståndskraft, med särskilt fokus på klimatförändringen och Covid-19.
SKOGSNÖTEN
Skogsnöten är en riksomfattande tävling för elever i högstadiet med temat skog. Årligen deltar 27 000 elever och 650 lärare från nästan 400 skolor. I Skogsnöten lär sig eleverna om skog och skogsfrågor ur olika perspektiv.