Muutoksen makupalat -projektin syksyn sadonkorjuu: kolme kokkaussessiota, peli ja oppimateriaali valmis!

Syksyn 2025 osalta FFD:n ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen (MKN Keskus) yhteisen Connect for Global Change -hankkeen Muutoksen makupalat -projektin tapahtumat on saatu purkkiin!

Syksy on ollut täynnä tekemistä, uusia makuja ja hauskoja kohtaamisia. Olemme kehittäneet hauskan selainpelin Tampereen Ammattikorkeakoulun (TAMK) Games Academyn kanssa sekä pilotoineet pelin Lempäälän lukion Ilmastosotureiden kanssa, kehittäneet ja testanneet reseptivihkoa kolmessa kokkaussessiossa yli 50 nuoren kanssa sekä Helsingissä että Tampereella. Tämän lisäksi olemme kehittäneet oppimateriaalin maailman mauista ja kestävistä ruokajärjestelmistä ja jaettu se kouluille ympäri Suomea osana MTK:n Kokkaa kotimaista -koulukampanjaa. Marraskuussa osallistuimme BMOL Syyspäiville kertomaan biologian ja maantiedon opettajien uunituoreesta materiaalikokonaisuudesta, joka on tarkoitettu yläkoulun ja toisen asteen opetukseen. Opettajat kertoivat, että lisämateriaalia kestävien ruokavalintojen tekemisestä on tarpeen ja tervetullutta. Kokosimme myös kaikki FFD:n globaalikasvatusmateriaalit yhteen ja ne löytyvät täältä.

Haasteitakin löytyy

Positiivisesta vastaanotosta huolimatta on kuitenkin ilmiselvää, että globaali ruokajärjestelmä käsitteenä on laaja ja monelle vaikeasti hahmoteltava. Tämän lisäksi nuoriso-ohjaajat ja opettajat ovat korostaneet, että he kaipaavat selkeitä ja valmiita materiaaleja, joita voi soveltaa ja integroida opetukseen helposti ja vähäisellä valmistelulla. Siksi materiaaleissa ja kokkaustyöpajoissa olemme pyrkineet konkretisoimaan laajaa aihetta arjen valintojen kautta. Haluamme tuoda nämä valinnat lähemmäksi nuorten omaa elämää kertomalla tarinoita FFD:n hankkeiden pienviljelijöistä ja heidän kohtaamistaan haasteista – kuten ilmastonmuutos, markkinoille pääsy ja köyhyys – sekä siitä, miten nämä tekijät liittyvät suoraan siihen, mitä nuorten omalla lautasella on. Kun nuoret ymmärtävät, että kahvi, suklaa, avokado ja mausteet eivät ole vain tuotteita kaupan hyllyllä, vaan osa monimutkaista globaalia ruokajärjestelmää, he näkevät, miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa oikeudenmukaiseen ja kestävään ruoantuotantoon. Ymmärrämme, että tämä ei ole helppoa ja materiaaleja voi edelleen kehittää entistä toimivammiksi opetukseen – ja toivomme, että tämä on vasta alkua yhteistyölle ja uusille ratkaisuille.

Haluamme vahvistaa nuorten tunnetta siitä, että he voivat olla osa ratkaisua ja vaikuttaa kestävän ruokajärjestelmän tulevaisuuteen.

Lempäälän lukion Ilmastosoturit leipoivat mokkapaloja ja tortillalettuja Maalaisten talolla 3.10.2025 (Reseptit: Theretinan mehevät mokkapalat, Nepalilaisen karppiviljelijän Shantin kalatortillat). Kuva: Anna Poppius/FFD

Työpajan osallistuja tutkimassa Meiran mausteita Vihreät Nuoret kokkaustyöpajassa 24.10.2025. Työpajassa keskusteltiin myös mausteiden vastuullisesta hankinnasta ja tuotantoketjuista. Kuva: Laura Haikonen/Vihreät Nuoret

FFD:n ilmastoasiantuntija Anna kertomassa Vihreiden Nuorten kokkaustyöpajassa pienviljelijöiden roolista ruokajärjestelmässä 24.10.2025. Kuva: Laura Haikonen/Vihreät Nuoret

Vihreiden Nuorten työpajassa tehtiin myös suklaa-kookoskiisseliä. Jokaisesta reseptistä löytyy tietoiskuja tai video, joka linkittää reseptin FFD:n hankkeiden pienviljelijöihin. Kuva: Anna Poppius/FFD

Projektin tavoitteena on herättää nuoria pohtimaan kulutusvalintojaan, ruoan alkuperää ja pienviljelijöiden merkitystä kestävässä globaalissa ruokajärjestelmässä. Nuoret ovatkin aktiivisesti osallistuneet kokeilemalla reseptejä, antamalla kehitysehdotuksia ja auttamalla tekemään materiaaleista selkeitä ja helposti lähestyttäviä. Palautteiden perusteella materiaalit ovat tukeneet oppimista ja lisänneet ymmärrystä ruokajärjestelmän globaaliudesta ja omien valintojen vaikutuksista. Työ jatkuu, ja kiitämme kaikkia osallistujia innostuksesta ja arvokkaista ideoista! Erityiskiitos myös Meira Oy:lle ja Järki Särki Oy:lle tuotelahjoituksista, jotka toivat makua, tietoa ja iloa kokkaussessioihin!

Muutoksen makupalat mukana EDUCAssa 2026!

Tammikuussa olemme myös suuntaamassa EDUCA-messuille kertomaan lisää projektin tuloksista ja materiaaleista. Tule siis kuulolle!

FFD:n ilmastoasiantuntija Anna esittelemässä Muutoksen makupalat -peliä YMCA Tampereen nuoriso-ohjaajille ja nuorille Tampereella pidettävässä kokkaustyöpajassa 11.11.2025. Kuva: Tommy Weckström/FFD

Muutoksen makupalat -projekti on osa Euroopan unionin rahoittamaa Connect for Global Change -hanketta. FFD vastaa yksin julkaisun sisällöstä, eikä sisältö välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemyksiä.

FFD mukana MTK:n Kokkaa kotimaista 2025 -koulukampanjassa!

FFD:n “Maailman makuja” -luentomateriaali avaa pienviljelijöiden roolia globaalissa ruokajärjestelmässä.

Syksyllä polkaistaan käyntiin jo kuudetta kertaa MTK:n “Kokkaa kotimaista” -koulukampanja! Yläkoululaisille suunnattu “Kokkaa kotimaista”, on ruokakasvatuskampanja, joka sisältää reseptejä kotimaisista aineksista sekä kattavan teoriaosuuden, yhdistäen tiedot ja maut. Tänä vuonna FFD on tuottanut oman lisämateriaalin osana kokonaisuutta, jossa tutustutaan maailman makuihin tuttuja suomalaisten lautasilta - kuten kahviin, teehen, kaakaoon, eksoottisiin hedelmiin ja mausteisiin. Vaikka näitä tuotteita ei viljellä Suomessa, ne ovat vahvasti läsnä arjessamme.

Maailman makuja, paikallisia valintoja” -opetusmateriaalin tavoitteena on auttaa nuoria hahmottamaan heidän rooliaan vastuullisena kuluttajana osana globaalia kokonaisuutta. Materiaali on kompakti tietopaketti, joka on tehty helposti lähestyttäväksi ja ymmärrettäväksi, käyttäen käytännön esimerkkejä ja videoita muun muassa Tansaniasta ja Nepalista. FFD nostaa materiaalissa erityisesti globaalin etelän pienviljelijöiden roolin globaalissa ruokajärjestelmässä sekä heidän kokemiaan haasteita, kuten sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Tutustu FFD:n “Kokkaa kotimaista” -kampanjan opetusmateriaaleihin tästä!

“Maailman makuja, paikallisia valintoja” -materiaali on tuotettu osana EU:n osarahoittamaa Connect for Global Change “Muutoksen makupalat” -globaalikasvatushanketta, jossa avataan nuorille globaalin ruokajärjestelmään liittyviä kysymyksiä - nostaen erityisesti globaalin etelän pienviljelijöiden roolin ruokajärjestelmässämme. Materiaali on FFD:n tuottama eikä edusta EU:n näkemyksiä.

Lue lisää hankkeesta: Muutoksen makupalat .

FFD mukana viettämässä kansainvälistä Osuustoimintapäivää 5.7 – yhteistyöllä kestävää kehitystä ja biodiversiteettiä

FFD mukana viettämässä kansainvälistä Osuustoimintapäivää 5.7. Kuvat: Jenny Öhman - FFD.

Osuuskunnat ja viljelijäjärjestöt ovat avainasemassa globaalien haasteiden ratkaisemisessa – niin luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa kuin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2025 ja Osuustoimintapäivän 5.7 kunniaksi nostamme erityisesti nyt esiin paikallisen yhteistyön voiman.

FFD tukee viljelijä- ja metsänomistajaryhmiä Vietnamista Keniaan ja Nepalista Tansaniaan. Yhteisöt kehittävät yhdessä ilmastoviisaita viljelymenetelmiä, perustavat taimitarhoja ja edistävät biodiversiteettiä hyödyntäen omaa tietotaitoaan ja perinteisiä käytäntöjä. Esimerkiksi Nepalissa naisten johtamat osuuskunnat kehittävät kestäviä yrityksiä, jotka vahvistavat paikallista taloutta ja ympäristönsuojelua.

Uudella videollamme ”Ilmastonkestävyyden vahvistaminen tiedon ja osuustoiminnan keinoin” nähdään, kuinka osuuskunnat rakentavat kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Nepalissa ja Tansaniassa. Padot, metsänhoito ja yhteisöllinen päätöksenteko parantavat veden saatavuutta, ehkäisevät metsäpaloja ja tukevat niin luontoa kuin ihmisiä.

Yhdessä järjestäytyneet viljelijät tekevät todellista muutosta – luonnon ja ihmisten hyväksi.

Katso video: “Ilmastonkestävyyden vahvistaminen tiedon ja osuustoiminnan keinoin”.