Syksyn 2025 osalta FFD:n ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen (MKN Keskus) yhteisen Connect for Global Change -hankkeen Muutoksen makupalat -projektin tapahtumat on saatu purkkiin!
Syksy on ollut täynnä tekemistä, uusia makuja ja hauskoja kohtaamisia. Olemme kehittäneet hauskan selainpelin Tampereen Ammattikorkeakoulun (TAMK) Games Academyn kanssa sekä pilotoineet pelin Lempäälän lukion Ilmastosotureiden kanssa, kehittäneet ja testanneet reseptivihkoa kolmessa kokkaussessiossa yli 50 nuoren kanssa sekä Helsingissä että Tampereella. Tämän lisäksi olemme kehittäneet oppimateriaalin maailman mauista ja kestävistä ruokajärjestelmistä ja jaettu se kouluille ympäri Suomea osana MTK:n Kokkaa kotimaista -koulukampanjaa. Marraskuussa osallistuimme BMOL Syyspäiville kertomaan biologian ja maantiedon opettajien uunituoreesta materiaalikokonaisuudesta, joka on tarkoitettu yläkoulun ja toisen asteen opetukseen. Opettajat kertoivat, että lisämateriaalia kestävien ruokavalintojen tekemisestä on tarpeen ja tervetullutta. Kokosimme myös kaikki FFD:n globaalikasvatusmateriaalit yhteen ja ne löytyvät täältä.
Haasteitakin löytyy
Positiivisesta vastaanotosta huolimatta on kuitenkin ilmiselvää, että globaali ruokajärjestelmä käsitteenä on laaja ja monelle vaikeasti hahmoteltava. Tämän lisäksi nuoriso-ohjaajat ja opettajat ovat korostaneet, että he kaipaavat selkeitä ja valmiita materiaaleja, joita voi soveltaa ja integroida opetukseen helposti ja vähäisellä valmistelulla. Siksi materiaaleissa ja kokkaustyöpajoissa olemme pyrkineet konkretisoimaan laajaa aihetta arjen valintojen kautta. Haluamme tuoda nämä valinnat lähemmäksi nuorten omaa elämää kertomalla tarinoita FFD:n hankkeiden pienviljelijöistä ja heidän kohtaamistaan haasteista – kuten ilmastonmuutos, markkinoille pääsy ja köyhyys – sekä siitä, miten nämä tekijät liittyvät suoraan siihen, mitä nuorten omalla lautasella on. Kun nuoret ymmärtävät, että kahvi, suklaa, avokado ja mausteet eivät ole vain tuotteita kaupan hyllyllä, vaan osa monimutkaista globaalia ruokajärjestelmää, he näkevät, miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa oikeudenmukaiseen ja kestävään ruoantuotantoon. Ymmärrämme, että tämä ei ole helppoa ja materiaaleja voi edelleen kehittää entistä toimivammiksi opetukseen – ja toivomme, että tämä on vasta alkua yhteistyölle ja uusille ratkaisuille.
Haluamme vahvistaa nuorten tunnetta siitä, että he voivat olla osa ratkaisua ja vaikuttaa kestävän ruokajärjestelmän tulevaisuuteen.
Lempäälän lukion Ilmastosoturit leipoivat mokkapaloja ja tortillalettuja Maalaisten talolla 3.10.2025 (Reseptit: Theretinan mehevät mokkapalat, Nepalilaisen karppiviljelijän Shantin kalatortillat). Kuva: Anna Poppius/FFD
Työpajan osallistuja tutkimassa Meiran mausteita Vihreät Nuoret kokkaustyöpajassa 24.10.2025. Työpajassa keskusteltiin myös mausteiden vastuullisesta hankinnasta ja tuotantoketjuista. Kuva: Laura Haikonen/Vihreät Nuoret
FFD:n ilmastoasiantuntija Anna kertomassa Vihreiden Nuorten kokkaustyöpajassa pienviljelijöiden roolista ruokajärjestelmässä 24.10.2025. Kuva: Laura Haikonen/Vihreät Nuoret
Vihreiden Nuorten työpajassa tehtiin myös suklaa-kookoskiisseliä. Jokaisesta reseptistä löytyy tietoiskuja tai video, joka linkittää reseptin FFD:n hankkeiden pienviljelijöihin. Kuva: Anna Poppius/FFD
Projektin tavoitteena on herättää nuoria pohtimaan kulutusvalintojaan, ruoan alkuperää ja pienviljelijöiden merkitystä kestävässä globaalissa ruokajärjestelmässä. Nuoret ovatkin aktiivisesti osallistuneet kokeilemalla reseptejä, antamalla kehitysehdotuksia ja auttamalla tekemään materiaaleista selkeitä ja helposti lähestyttäviä. Palautteiden perusteella materiaalit ovat tukeneet oppimista ja lisänneet ymmärrystä ruokajärjestelmän globaaliudesta ja omien valintojen vaikutuksista. Työ jatkuu, ja kiitämme kaikkia osallistujia innostuksesta ja arvokkaista ideoista! Erityiskiitos myös Meira Oy:lle ja Järki Särki Oy:lle tuotelahjoituksista, jotka toivat makua, tietoa ja iloa kokkaussessioihin!
Muutoksen makupalat mukana EDUCAssa 2026!
Tammikuussa olemme myös suuntaamassa EDUCA-messuille kertomaan lisää projektin tuloksista ja materiaaleista. Tule siis kuulolle!
FFD:n ilmastoasiantuntija Anna esittelemässä Muutoksen makupalat -peliä YMCA Tampereen nuoriso-ohjaajille ja nuorille Tampereella pidettävässä kokkaustyöpajassa 11.11.2025. Kuva: Tommy Weckström/FFD
Muutoksen makupalat -projekti on osa Euroopan unionin rahoittamaa Connect for Global Change -hanketta. FFD vastaa yksin julkaisun sisällöstä, eikä sisältö välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemyksiä.
