TWINNING


Vad är twinning?

FFD:s verksamhet bygger på rådgivning genom mentorskap, sk. twinning. 13 finländska jordbruksorganisationer och skogsvårdsföreningar fungerar i dagsläget som mentorer, faddrar eller twinning-partners för FFD:s partners, producentorganisationer i u-länder. Detta kallas för farmer to farmer-konceptet. Med i twinningverksamheten är bl.a. MTK:s och ProAgrias regionala föreningar, SLC, skogsvårdsföreningar, Finlands Fiskodlarförbund och Trädgårdskvinnorna.

FFD använder sig av finländsk expertis inom detta farmer to farmer-koncept, där den finländska twinning-organisationen delar med sig av sitt kunnande genom att erbjuda stöd, rådgivning och sakkunskap åt sin partner-organisation. Inom twinning-utbytet skapas förtroende mellan den finländska mentorn och partner-organisationen, dess anställda, förvaltare och medlemmar. Att lösa t.ex. odlingstekniska problem i ett helt annat klimat och annan kontext än i sitt hemland kan vara väldigt givande, och twinning-utbytet har varit mycket omtyckt bland de finländska twinning-organisationerna. Twinning-organisationen står bakom mentorn, så att twinning-verksamheten kan bedrivas vid sidan av deras eget arbete.

  • Denna långvariga relation kräver att båda organisationerna har: 

  • Gemensamma mål (lokalt deltagande och efterfrågan)

  • Gemensam förståelse för arbetsmetoder (projektdokument),

  • Tydlig förståelse för och uppskattning av ansvar

  • Ömsesidigt förtroende, respekt och regelbunden kommunikation

  • Frivilligt deltagande

  • Personliga kontakter och evenemang

  • Positiv uppmuntran och ekonomiskt stöd från ledarna för båda organisationerna

MÅL

Målet med twinning-samarbetet är ömsesidigt lärande och utbyte av erfarenheter. Genom twinning-metoden får producentorganisationer teknisk hjälp och stöd från finländska experter inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling och fiskodling. Metoden stärker också finländska yrkesverksammas och föreningars förmåga att arbeta internationellt. Twinning stärker FFD:s medlemmars engagemang för utvecklingssamarbete och är också en del av deras arbete för hållbar utveckling.

Projekten stöder producentorganisationer och är utformade för att möta deras önskemål och behov. En producentorganisation i ett utvecklingsland ber om stöd från FFD, som sedan baserat på tillgången på finansiering och finansieringsprioriteringar beslutar - i samarbete med AgriCord om FFP är en finansieringskälla - att åta sig att stödja producentorganisationen i fråga.

Projekten stöder jord- och skogsbruksproducenternas organisationers nätverksbyggande, organisation och lobbyingskapacitet för att förbättra försörjningen och minska fattigdomen. Partners kan vara lokala jordbruksorganisationer, skogsägarorganisationer eller kooperativ i utvecklingsländer. Vid behov hjälper FFD producentorganisationen att utveckla ett projektförslag som uppfyller AgriCord-kriterierna.

ANSVAR

Varje twinningorganisation utser en expert (i vissa fall en expertgrupp) som är ansvarig för koordinering av partnerskapet med producentorganisationen i söder och för att stödja deras projekt (mentor eller twinning expert). Twinning experten ansvarar själv för twinningverksamheten och projektet, men med stöd från hela sin organization. Twinning experterna väljs inom organisationen och godkänns av organisationens styrelse.

Den utnämnda twinning expertens roll är att stödja den södra producentorganisationen och ansvara för genomförandet och övervakningen av projektet. Finländska experter ger råd och övervakar sina kollegors arbete på gräsrotsnivå. Finländska experter kommenterar och godkänner tekniska och ekonomiska rapporter och guidar partnerorganisationen i deras institutionella utveckling och kapacitetsutveckling. De erbjuder tekniskt stöd inom området för sin expertis och enligt producentorganisationens projektplaner. Twinningens input kan delas in i fyra huvudkategorier, nämligen projektledning, teknisk rådgivning (inklusive institutionell kapacitet och kapacitetsuppbyggnad), studiebesök och projektplanering. Aktiva twinningexperter kommunicerar också utåt om sina projekt och håller kontakten med sina kollegor i liknande organisationer.


Våra twinning-organisationer

Asiantuntijakummit ovat FFD:n hankkeiden selkäranka. 13 suomalaista tuottaja-, maatalousneuvoja-- ja metsänhoitajakummiamme antavat kehitysmaiden tuottajajärjestöille vertaistukea ja neuvoja sekä jakavat asiantuntemustaan. Tällaista toimintaa kutsutaan farmer to farmer-lähestymistavaksi. Kummitoiminnassa mukana on mm. MTK:n ja ProAgrian aluetason yhdistyksiä, SLC, metsänhoitoyhdistyksiä, Suomen Kalankasvattajaliitto sekä Puutarhanaiset.

FFD käyttää suomalaista osaamista tukenaan asiantuntijakummien antaman vertaistuen kautta. Kummit ovat FFD:n tukemille järjestöille tukijoita, sparraajia, valmentajia sekä avustajia. He luovat luottamuksellisen suhteen järjestöön, sen työntekijöihin, luottamushenkilöihin sekä jäseniin. He arvioivat esitettyjen toimenpiteiden kestävyyden ja sopivuuden oman ammattitaitonsa ja kokemuksensa pohjalta. Heidän oma järjestönsä on kummitoiminnan takana mahdollistaen sen hoitamisen oman työn sivussa.

Skogsvårdsföreningarna - Metsänhoitoyhdistykset (MHY)

Skogsvårdsföreningarna (Metsänhoitoyhdistykset – MHY) representerar skogsägare i Finland och ser till skogsbrukets lönsamhet och god skogsförvaltning. Föreningarna tillhandahåller ett brett utbud av tjänster till skogsägare och övervakar utvecklingen av virkesmarknaden till förmån för medlemmarna. Skogsvårdsföreningarna har cirka 80 regionkontor i Finland.

Vi samarbetar för närvarande med MHY Savotta i Vietnam och Nepal, MHY Keski-Suomi i Etiopien och MHY Päijät-Häme i Tanzania.

 

MTK - CENTRALFÖRBUNDET FÖR LANT- OCH SKOGSBRUKSPRODUCENTER

MTK är en intresseorganisation för jord- och skogsbruksproducenter och landsbygdsföretagare i Finland. MTK har 14 regionala föreningar, som inkluderar mer än 300 jordbruksföreningar. Skogsvårdsföreningar tillhör också centralförbundet. MTK har totalt cirka 317 000 medlemmar, vars verksamhet bygger på ett hållbart och ekonomiskt utnyttjande av förnybara naturresurser. FFD arbetar för närvarande med MTK i Tanzania och Kenya.

 

Puutarhanaiset - Trädgårdskvinnorna ry

Trädgårdskvinnorna ry är en organisation som främjar utvecklingen av trädgårdskultur och användning av trädgårdsprodukter. Trädgårdskvinnorna betonar kvinnans perspektiv i trädgårdsskötsel och fokuserar på samhällsutveckling samt informationsutbyte. Organisationen grundades 1949. FFD arbetar för närvarande med Trädgårdskvinnorna i Tanzania.

 

SLC- SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERS CENTRALFÖRBUND

SLC är en centralförbundet för svensktalande jord- och skogsbruksproducenter i Finland. Intressebevakningsorganisationen har cirka 30 000 medlemmar, varav 11 000 är lantbrukare indelade i fyra regionala föreningar och 19 000 skogsägare indelade sex regionala föreningar. SLC bevakar, påverkar och driver frågor som är väsentliga för lantbruket och landsbygdsföretagandet, för finlandssvenska producenter, landsbygdsföretagare och skogsägare. FFD arbetar för närvarande med SLC i Mozambique.

 

PROAGRIA

ProAgria är en finländsk jordbruksrådgivningsorganisation. ProAgria erbjuder sina tjänster till jordbruks- och landsbygdsföretagare i hela Finland och arbetar i tätt samarbete med olika aktörer inom hela livsmedelskedjan. Vi arbetar för närvarande med ProaAgria i Tanzania.

 

FINLANDS FISKODLARFÖRBUND RF

Finlands Fiskodlarförbund är en nationell intressebevakarorganisation för fiskodling. I sin verksamhet övervakar och främjar föreningen fiskodlingsindustrins intressen och driftsförhållanden som en del av hela fiskerisektorn och skapar förutsättningar för en hållbar tillväxt av vattenbruket. Uppgiften är att övervaka och påverka lagstiftning, förvaltning och marknadsutveckling inom fiskodling samt att åtgärda brister i sektorns driftsmiljö. Dessutom bidrar föreningen till bland annat forskning och utbildning som utvecklar fältet och sprider information om branschen. FFD samarbetar med Finlands Fiskodlarförbund i Nepal.