AgriCordin Ilmastoresilienssi työkalu, Building Resilience, Part I

AgriCordin Ilmastoresilienssi työkalu, Building Resilience, Part I esiteltiin AgriCordin jäsenille lokakuussa 2020. Työkalu esittelee ilmastomuutoksen viljeliöiden omin termein ja auttaa heitä ottamaan itsenäisen ja aktiivisen roolin ilmastomuutokseen sopeutumisessa. Työkalu auttaa tuottajajärjestöjä arvioimaan heidän jäsenien ilmastotarpeet ja priorisoimaan ne osallistavasti jäsenien kanssa.

Sopeutumiskyvyn monta ulottuvuutta - web-konferenssi pienviljelijöiden ja puuntuottajien riskienhallintakyvystä

Slide1.jpg
logot.png

Kansainvälinen web-konferenssi Multidimensional resilience - smallholder producers and farmers managing risks nostaa esille globaalin etelän pienviljelijöiden ja puuntuottajien monimuotoisen tarpeen sopeutua ja hillitä riskejä muuttuvissa olosuhteissa.

Erityisesti maailmanlaajuisten kriisien edessä pienviljelijä- ja puuntuottajayhteisöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.   Covid-19 -pandemian luomat rajoitukset ovat asettaneet pienviljelijät ja puuntuottajat kohtaamaan haasteita, joihin on täytynyt reagoida nopeasti. Covid-19 sekä ilmastonmuutos altistavat köyhyydelle ja nälänhädälle, lisäävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja voivat johtaa kestämättömään resurssien hallintaan. Pientuottajilla ei usein ole tasavertaisia mahdollisuuksia verkostoitua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Pientuottajien päätöksenteolla on kuitenkin suuri merkitys maankäytön ja tuotantojärjestelmien hallinnoinnissa, jolla voi hillitä mahdollisten riskien vaikutuksia. Vahvat pienviljelijäjärjestöt pystyvät ylläpitämään toimivia tuotantojärjestelmiä, varmistamaan kestävän resurssien hallinnan ja tarjoamaan turvaverkostoja jäsenilleen ja yhteisöilleen myös kriisien aikana. Ruokaturvan vaarantuminen on paljastanut globaalien tuotanto- ja arvoketjujen haavoittuvuuden pandemian myötä. Tuotanto- ja arvoketjujen kestävyys ja muutosvoima ovat ratkaisevia kyvylle hallita kriisien vaikutuksia, sekä avainasemassa pientuottajajärjestöjen riskienhallintakyvylle ruohonjuuritasolla. Tämä asettaa pienviljelijöiden ja puuntuottajien sopeutumiskyvyn koetukselle lyhyen ja pitkän aikavälin riskien vähentämisessä. Ilmastoystävällisten toimintamallien integroiminen sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien huomioiminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista sopeutumiskyvyn vahvistamisessa. Näistä kriittisistä kysymyksistä keskustellaan web-konferenssissa 11.6.2020. Tapahtuman järjestää Food and Forest Development Finland (FFD), AgriCord ja Forest and Farm Facility (FAO, IIED, IUCN ja AgriCord) yhteistyössä Aasian (AFA) ja Afrikan (PAFO) viljelijäjärjestöjen kanssa. Konferenssi pyrkii erityisesti nostamaan esille pienviljelijöiden ja puuntuottajien tietoa ja näkemyksiä strategioista, jotka tulisi huomioida maa- ja metsätaloussektorin vahvistamisessa ruohonjuuritasolla. Tapahtuma tuo yhteen keskeisiä toimijoita keskustelemaan ja jakamaan tietoa näistä teemoista live- ja nauhoitettujen sessioiden välityksellä.

Summary

Conference in social media

See most recent updates on the conference facebook page , twitter and on our youtube page. Welcome! #multidimensionalresilience

Hätäapu Tansaniaan – puutarhatuotteiden rahtikuljetus lähtemässä Belgiaan

TAHAn+naiset+pellolla+Tansaniassa.jpg

Tansaniaan on myönnetty 60 000 EUR:n arvoinen hätäpaketti Covid19 -pandemian vaikutusten elvyttämiseksi. Varat suunnataan puutarhatuotteiden rahtiliikenteen nousseiden kustannuksien kattamiseen, joka auttaa Tansanian puutarhatuotteiden viennin säilyttämisessä.

Tansanian puutarhanhoitoyhdistys (TAHA) on johtava puutarhasektorin jäsenyhdistys, jolla on sekä kaupallisia yrityksiä, mutta myös pientuottajia jäseninään.

Rahoitus otetaan FFD:n käynnissä olevasta kasteluhankkeesta, jonka rahoitus tulee AgriCordin ohjelmasta, mitä EU rahoittaa kansainvälisen maatalousrahaston IFAD:in tuella. FFD tukee TAHA:n toimintaa myös Sansibarilla ulkoministeriön rahoituksella.

Puutarhatuotteet ovat helposti pilaantuvia, joten nopea reagointi on äärimmäisen tärkeää. Sektori vie lähes miljardin USD arvosta vientiin vuosittain (USD 718 miljoonaa 2018) ja työllistää maassa lähes 300.000 henkeä. Tämän rahtilentojen tukemisen arvioidaan varmistavan 51 000 ihmisen toimeentulon.

Rahoitus kattaa osan rahti- ja logistiikkamaksuista, mitkä ovat kaksinkertaistuneet kriisin aikana. Ensimmäinen Etiopian lentoyhtiön rahtilento lähtee Kilimandjaron kentältä 9.4.2020 klo 21 (paikallista ja Suomen aikaa), minkä mukana lähtee Belgiaan noin 30 tonnia vihanneksia, joiden arvoksi on arvioitu USD 120.000.