Pandemian vaikutus globaaliin ravitsemukseen ja ilmastonmuutokseen

Tansanialaiset miehet oppivat viljelystä

TAHA opettaa viljelijöille hedelmien viljelystä

Itä-Suomen yliopisto järjesti webinaarin 28.4.2022, jossa pohdittiin, miten pandemia on vaikuttanut yhdenvertaisuuteen, globaaliin ravitsemukseen ja ilmastonmuutokseen.

 

Yksi webinaarin keskustelija oli Roseanna Avento, joka toimii kehitysyhteistyön parissa ja on väitöskirjatutkija suomalaisten korkeakoulujen roolista ruokaturvassa. Roseanna toimii myös kummina FFD:n Nepal hankkeessa ”Naiset kestävän yrittäjyyden puolesta”. Hanke tukee Nepalin tuottajajärjestöjen kanssa naisten tulonhankintaa, yrittäjyyttä sekä varautumista ilmastonmuutokseen ja muihin toimeentuloa uhkaavin riskeihin.

 

Webinaarikeskustellussa arvioitiin, miten pandemia on vaikuttanut ravitsemukseen.

-        Keskustelussa nousi esiin lähiruuan tärkeys ja sen suurempi merkitys pandemian aikana. Kun ruuan saanti ulkomailta oli hankalaa ja kalliimpaa, ruokaa ostettiin läheltä. Tämä auttoi paikallisia toimijoita ja myös vähensi ilmastopäästöjä.  

-        Kun maiden rajat suljettiin koronan takia, tuotteita ei voitu kuljettaa ulkomaille. Tämä näkyi negatiivisesti myös FFD:n hankkeessa Tansaniassa, jossa kasviksia oli myyty paljon ulkomaille, erityisesti Keniaan.

-        Hyvä puoli pandemiassa oli, että esimerkiksi tansanialaisten täytyi keksiä ratkaisu ruuan ja muiden tuotteiden myymiseen pandemian aikana, joten he ovat kehittäneet omia satamia, jotta tuotteita ei tarvitse lähettää muiden maiden kautta ja jotta tuotteita myydään moniin eri maihin. He ovat siis edistäneet omavaraisuuttaan pandemian aikana.

Webinaarin voi katsoa kokonaisuudessaan: https://www.uef.fi/fi/tiedepuhetta


 Maiden rajojen sulkeutuessa ja rahtimaksujen noustessa, FFD auttoi Tansanian puutarhaliittoa TAHA:a aloittamaan rahtilennot Eurooppaan ja Lähi-Itään avustamalla nousseiden rahtimaksujen maksamisessa. Tämä turvasi viljelijöiden tulot ja esti vihannesten ja hedelmien pilaantumisen pelloille.